[КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР ]
Головна » 2018 » Травень » 20 » Всесвітній день пам’яті людей, які померли від СНІДу
11:14 PM
Всесвітній день пам’яті людей, які померли від СНІДу

ПРЕС-РЕЛІЗ

qqqqqq20 травня 2018 року відзначається Всесвітній день пам’яті людей, які померли від СНІДу.

qqqqqqМета акції – не лише вшанувати пам’ять людей, які померли від СНІД, але й привернути увагу суспільства та представників влади до епідемії ВІЛ/СНІД у нашій країні, нагадати про те, що ця проблема стосується кожного, а байдужість до неї може стати причиною смерті ще десятків тисяч людей.

qqqqqqУперше Всесвітній День пам’яті людей, які померли від СНІД, проводився в 1983 році в американському місті Сан-Франциско. Організаторами акції були люди, яких особисто торкнулася епідемія. З того часу щороку кожну третю неділю травня мільйони людей по всьому світу відзначають цей день, згадуючи тих, хто помер від СНІДу.

qqqqqqНа сьогодні Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) і Об’єднана програма Організації Об’єднаних Націй з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС) характеризують ситуацію з ВІЛ-інфекції/СНІДу в світі як пандемію, що має катастрофічні демографічні наслідки для всіх країн.

qqqqqqВ Україні станом на 01.04.2018 кумулятивна кількість офіційно зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції становить 319 976 осіб, СНІДу – 104 443 особи, смертей від захворювань, обумовлених СНІДом, – 45 775. Перебувають під медичним наглядом в закладах охорони здоров’я ВІЛ-інфікованих 143 766 осіб, хворих на СНІД – 45 019. Епідемічний процес ВІЛ-інфекції в Україні продовжує характеризуватися високою інтенсивністю.

qqqqqqЗа період з 1987 року по 1 квітня 2018 року в області офіційно зареєстровано 7 748 ВІЛ-інфікованих осіб, захворіли на СНІД – 2 880 осіб. Померли від СНІДу 1140 особи, у т. ч. 16 дітей. 87% ВІЛ-інфікованих – особи репродуктивного та працездатного віку (25-49 років).

qqqqqqЕпідемія ВІЛ-інфекції в області продовжує поширюватись. Зростає кількість нових випадків інфікування ВІЛ та захворювання на СНІД. Збільшується число дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками. Вперше за 29 років продовження епідемії ВІЛ/СНІДу в області спільними зусиллями медпрацівників та неурядових організацій досягнуто значного результату – не інфікувалася жодна дитина, народжена ВІЛ-інфікованою матір’ю.

qqqqqqНа сьогоднішній день ВІЛ-інфікованим надається безоплатна і доступна специфічна антиретровірусна терапія, яка продовжує життя, забезпечує покращення його якості, зменшує ризик передачі вірусу іншим людям. Тільки в Черкаській області повністю закінчена децентралізація послуг на місцях. Своєчасна та якісна медична допомога хворим на ВІЛ-інфекцію/СНІД забезпечена у всіх містах та районах області – активно працюють 28 сайтів для призначення та проведення антиретровірусної терапії, у тому числі перший в Україні дитячий сайт на базі Черкаської міської дитячої лікарні. Станом на 01.04.2018 отримують АРВ-терапію 2 458 ВІЛ-інфікованих жителів області, в т. ч. – 89 дітей.

qqqqqqАктивно впроваджується надання інтегрованих послуг для хворих на ВІЛ/СНІД: призначення антиретровірусної терапії, замісної підтримувальної терапії та проведення контрольованого лікування амбулаторних хворих на ко-інфекцію туберкульоз/ВІЛ-інфекція.

qqqqqqЗа весь період епідемії серед медичних працівників не було жодного випадку інфікування ВІЛ, пов’язаного з виконанням професійних обов’язків.

qqqqqqЖодна людина у світі не застрахована від зараження вірусом імунодефіциту людини. СНІД загрожує нам усім, тому що не визнає ніяких кордонів. Кожному слід пам’ятати: інфікування здебільшого є наслідком власної поведінки людини. Плануйте свої стосунки відповідно до своїх знань про ВІЛ, уникайте незахищених статевих контактів з випадковими статевими партнерами. Пройдіть тестування, щоб дізнатися про свій ВІЛ-статус.

qqqqqqБудьте обережними, цінуйте та бережіть кожну неповторну хвилину свого життя.

Обласний центр профілактики та боротьби зі СНІД.

тел-факс : 64-91-82, 64-92-39.

18028, м. Черкаси, вул. Нечуй-Левицького, 22

Категорія: Корисно знати | Переглядів: 482 | Додав: likarnya-3-cherkassy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar