[КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР ]
Головна » 2015 » Серпень » 26 » Лептоспіроз
11:29 AM
Лептоспіроз
Основні відомості про лептоспіроз

Лептоспіроз (хвороба Вейля-Васильєва) — гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка перебігає з гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем, геморагічним синдромом.

Джерело та резервуар інфекції
Резервуаром лептоспір у природі є багато видів диких і домашніх тварин, в яких інфекція може перебігати латентно або у формі хвороби різної тяжкості. Це найчастіше гризуни з ряду мишоподібних (пацюки, миші, водяні щурі, полівки, мишаки). Велике поширення лептоспір відзначають серед свійських ссавців
(велика та дрібна рогата худоба, свині, собаки тощо) і промислових (лисиці, вовки, дикий кабан тощо) тварин. Найбільше значення мають ті, які виділяють тривалий час лептоспіри у довкілля із сечею, в першу чергу, гризуни і травоїдні.

Механізм і фактори передачі
Механізми передачі збудника контактний, шляхи передачі — водний, аліментарний, контактний. Зараження відбувається при вживанні контамінованої води і харчів, під час купання, риболовлі, занять водним спортом у забруднених збудниками водоймах, при догляді за хворими тваринами, випадковому потраплянні сечі хворої тварини на пошкоджену шкіру людини. Для проникнення лептоспір достатньо найменших порушень цілісності шкіри. Іноді проникнення збудника відбувається через кон'юнктиву ока. Інфікування при вживанні забрудненої води або їжі здійснюється через дрібні пошкодження слизової оболонки ротоглотки. Пряма передача інфекції між людьми відбувається вкрай рідко, при випадковому потраплянні крові від хворого в період лептоспіремії на незахищені шкіру та слизові оболонки тих, хто його оточує.

Клініка.
Температура до +40 °С, загальна слабкість, з 2-3 дня з'являються інтенсивні м'язові болі (в литкових м'язах), жовтяниця (при жовтяничній формі), тахікардія, кон'юктивіт, можливі головні болі, нудота, блювання. З 4-5 дня виникає олігурія, потім анурія.

Профілактика.
Необхідні дератизаційні заходи, охорона джерел водопостачання і продуктів харчування від забруднення виділеннями гризунів, заборона вживання води відкритих водойм; використання захисного одягу при роботі в несприятливих умовах, догляді за хворими тваринами, проведення ветеринарно-санітарних і меліоративних робіт. За епідемічними показаннями дорослих і дітей з 8 років імунізують вбитою полівалентною лептоспірозною вакциною п/ш 2 рази з інтервалом 7-10 днів, ревакцинація через 1 рік, проте ефективність вакцинопрофілактики не доведена. В епідемічному осередку здійснюють заключну дезінфекцію (як при кишкових інфекціях), дератизацію; лабораторне обстеження (зокрема, серологічне дослідження на лептоспіроз) хворих з гарячкою і тих, хто перехворів протягом останнього місяця. Продукти тваринного походження підлягають термічній обробці, воду кип'ятять.

Санітарно-освітня робота.
Ознайомлення населення з умовами зараження лептоспірозом, клінічними проявами хвороби, необхідністю швидшого звертання за медичною допомогою. Слід звертати увагу на небезпеку купання у непроточних або заболочених водоймах, використання води відкритих водойм для пиття і господарських потреб.

Категорія: Корисно знати | Переглядів: 433 | Додав: nazarchik2520412 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar