[КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР ]
Головна » 2015 » Травень » 13 » Кишкові інфекції
8:03 PM
Кишкові інфекції

Кожен з нас хоча б раз у житті стикався з їх неприємними симптомами. Як же уникнути неприємностей і швидко вилікуватися від інфекції?

Кишкові інфекції представляють собою велику групу заразних захворювань, які ушкоджують шлунково-кишковий тракт. Причиною інфекції можуть стати віруси, бактерії, а також продукти їх життєдіяльності (токсини).

Кишкові інфекції розрізняються по тяжкості перебігу і швидкості лікування. Наприклад, стафілококова інфекція відносно швидко виліковна, в той час як холера - дуже небезпечне і тяжке захворювання. В наші дні смертельні інфекції зустрічаються вкрай рідко, а от з неприємностями легкого та середнього ступеня тяжкості стикався  кожен.





Чому влітку?

На основі статистики кишкові інфекції можна віднести до справжніх сезонних захворювань, пік яких припадає на літній період. Причин такої сезонності декілька:

• влітку ми частіше п'ємо не кип’ячу воду з-під крана і з джерел;

• влітку ми частіше вживаємо свіжі овочі і фрукти, які не завжди ретельно вимиті ;

• влітку харчові продукти (особливо м'ясо, молоко, риба) псуються швидше, хоча ознаки псування можуть бути практично непомітні;

• влітку з'являється велика кількість комах - переносників інфекції. Доведено, наприклад, що на тілі однієї мухи переміщається до 10 мільйонів бактерій! 

• влітку ми п'ємо більше води, яка розбавляє шлунковий сік, послаблюючи його захисну дію.





Невже ми не захищені?

            В організмі існують механізми захисту від інфекції. Так, першу лінію на шляху проникнення інфекції становить слина, яка має бактерицидні властивості. Потім на захист стає шлунковий сік - кислотне середовище шлунку не сприяє їх розмноженню. В тонкому і товстому кишечнику, в слизу, який обгортає стінки травного тракту, мешкає безліч корисних мікроорганізмів. Вони створюють дружню мікрофлору і рятують від багатьох неприємностей.                                                                                                   

 На перераховані механізми відчутно впливає загальний стан організму і нашої імунної системи. Так, постійний стрес, неправильне харчування, тривале лікування антибіотиками призводять до ослаблення природного захисту, і ми стаємо жертвами кишкової інфекції. Крім того, багато патогенних організмів знаходять особливі обхідні шляхи, проти яких природний захист безсилий.



Як відбувається зараження?

З водою, їжею, брудними руками в рот потрапляють віруси і бактерії. Потім ці мікроби транспортуються в шлунок і кишечник, де починають активно розмножуватися і виробляють різні токсини які   втручаються в хід біохімічних реакцій, призводять до дисбалансу важливих солей, мінеральних речовин і втрати вологи.



            Неприємні симптоми починаються із загальної слабкості, поганого апетиту, відчуття тяжкості в шлунку. Трохи пізніше настає блювання, діарея, болі в животі, можливо - висока температура, озноб.

У середньому, з моменту потрапляння мікробів в організм, неприємні симптоми проявляються протягом 6-48 годин.

Існують деякі відмінності у прояві найбільш небезпечних захворювань.

Так, при дизентерії пронос дуже частий (десять-двадцять і більше разів на добу), характеризується великою кількістю слизу і частими позивами до випорожнення кишківника, що не приводить до бажаного результату. Крім слизу в калі може бути кров і гній. Температура у багатьох випадках буває високою.

При сальмонельозі поносу часто передує блювота, стілець не такий частий, але рясний. Температури в легких випадках може не бути.

Холера - рідкісне, але дуже небезпечне захворювання, людина за рахунок нестримного блювання і проносу втрачає смертельно небезпечну кількість рідини. На щастя заразитися холерою в даний час непросто, хоча окремі випадки і бувають.

Ентеровірусна і ротавірусна інфекції характеризуються частим стільцем, температурою, іноді може бути висипання на шкірі. Нерідко їм передує нежить та інші симптоми застуди (це отримало помилкову назву "грип з кишковими проявами", хоча до грипу ніякого відношення не має). Їх лікування не вимагає застосування антибіотиків.





Чим небезпечні кишкові інфекції?

Основна небезпека кишкових інфекцій полягає у швидкому зневодненні організму: з блювотою і рідкими випорожненнями хворі втрачають дуже багато вологи, а порушений баланс іонів натрію і калію заважає швидкому відновленню водних ресурсів. Порушення водного обміну призводить до колапсу серцево-судинної системи, порушення роботи нирок, сплутаної свідомості.

У малюків і в літньому віці кишкова інфекція може закінчитися летально.

           Лікування кишкових інфекцій здійснюється в кількох напрямках: це нейтралізація токсинів, відновлення водного балансу, а також знищення патогенних мікробів. Блювота і діарея - це свого роду захисні реакції, таким чином організм позбавляється від чужорідних речовин. Саме тому не слід стримувати блювоту, а навпаки, корисно її викликати. Крім того, лікувальні заходи починаються з промивання кишківника (клізми). Для клізми необхідно використовувати кип'ячу прохолодну воду (20-25С). Після цієї процедури самий час приступати до медикаментозного лікування.

Для нейтралізації токсинів і усунення діареї підійдуть, перш за все, сорбенти. Це всім відомі активоване вугілля (переважно в порошку, він має кращу адсорбуючою здатністю), "Смекта" та інші. 

Щоб не провокувати розвиток бактерій, на час гострих симптомів інфекції краще практично відмовитися від їжі. Не зашкодять пісні вівсяна і рисова каші. Вони мають обгортаючу дію, тому діють заспокійливо на роздратований кишківник.



Щоб відновити водний баланс, необхідно пити кип'ячу воду з вмістом різних солей. Такі суміші можна придбати в аптеці: "Орсаліт",  "Регідрон". Такі розчини необхідно приймати по кілька ковтків, з інтервалом 10-15 хвилин. Взагалі, багато пити (часто, але невеликими порціями) - запорука успішного одужання. Підійдуть чай, компот із сухофруктів, трав'яний чай.

Відчувши перші симптоми кишкового розладу, багато хто з нас за звичкою 

приймає антибіотики. Цього робити не можна, тому що лише частина кишкових інфекцій викликана присутністю в кишечнику бактерій. Велика частка захворювань пов'язана з вірусами (на які антибіотики не діють), або з токсинами, які надійшли вже з їжею. Мало того, що антибіотики в цих випадках неефективні, вони ще порушують дружню, природну мікрофлору кишківника, уповільнюють одужання і відновлення нормальної функції шлунково-кишкового тракту. З приводу прийому антибіотиків слід обов’язково проконсультуватися з лікарем і провести точну діагностику: чим саме викликана кишкова інфекція в конкретному випадку. На сьогоднішній день стає все більш популярним прийом нових препаратів, які активізують, відновлюють корисну мікрофлору в кишечнику і допомагають перемогти патогенні бактерії.  



У яких випадках необхідно терміново звернутися до лікаря?

• Блювота настільки сильна, що ви не можете споживати рідину (такий стан може призвести до швидкого виснаження запасів води);

• дуже висока температура (занадто високе навантаження на серце);

• у випорожненнях присутня кров.

НЕОБХІДНО відвідати лікаря, якщо хворий - дитина, або літня, ослаблена людина. Симптоми кишкових інфекцій подібні з іншими важкими захворюваннями (наприклад, онкологією шлунково-кишкового тракту), тому якщо стан хворого не поліпшується, необхідно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

            

 Коли хворий поруч з вами слід дотримуватися запобіжних заходів при спілкуванні з хворим членом сім'ї. Мікроби передаються з посудом, залишаються на інших предметах (дверних ручках, клавіатурі комп'ютера і т.д., тому все це треба обробити дезинфікуючим засобом). Самому хворому треба ретельно мити руки після відвідування туалету. Йому необхідно виділити окремий посуд, а інші кухонні предмети прокип'ятити.

           

Профілактика кишкових інфекцій:

• мийте руки перед їжею;

• в літній період утримайтеся від вживання кондитерських виробів з кремом, приготовленим на свіжих яйцях;

• зберігайте сире м'ясо і рибу окремо від готових страв у холодильнику;

• ретельно промивайте фрукти, овочі, зелень (щоб позбутися від непомітних оку забруднень, зелень краще замочити на 5-7 хвилин у слабо-сольовому розчині);

• салати зі свіжих овочів зберігайте не більше кількох годин, намагайтеся вживати тільки свіжу їжу;

• при покупці м'ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу фабричній упаковці, обов'язково переконайтеся в терміні придатності;

• пийте тільки кип'ячу воду або "мінералку", придбану в добре відомих магазинах.

Правила профілактики можуть здатися занадто очевидними, тим не менш, раз кишкові інфекції атакують, значить, профілактика не настільки ефективна, як могла б бути.

       НЕ займайтесь самолікуванням – це небезпечно!





Лікар-методист КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР    І.О. Рудень.

Категорія: Корисно знати | Переглядів: 465 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0