[КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР ]
Головна » 2017 » Листопад » 12 » 14 листопада - Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом
6:31 PM
14 листопада - Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

14 листопада - Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

шшшшшВсесвітній день боротьби з цукровим діабетом – це день, який служить нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає. Вперше Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом був проведений IDF (Міжнародною діабетичною федерацією) і ВООЗ (Всесвітньою організацією охорони здоров’я) 14 листопада 1991 року для координації боротьби з цукровим діабетом у всьому світі. Завдячуючи діяльності IDF Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом охоплює мільйони людей по всьому світу і об’єднує діабетичні громади 145 країн з благородною метою підвищення обізнаності про цукровий діабет та його ускладнення.

шшшшшВсесвітній день боротьби проти діабету відзначається у день народження канадського вченого Фредеріка Бантінга, який разом зі своїм колегою Чарлзом Бестом зіграв вирішальну роль у відкритті в 1922 році інсуліну – ліків, що рятують життя людям, хворим на діабет. У 1921 році вчений-фізіолог Фредерік Бантінг і його асистент Чарльз Бест з Університету Торонто вперше в світі отримали інсулін і ввели його собаці з видаленою підшлунковою залозою. І вже в 1922 року Ф. Бантінг вперше в історії зробив ін’єкцію інсуліну 14-річному хлопчику, який помирав від цукрового діабету. Це був Леонард Томпсон – перша людина, яку врятував інсулін. Не минуло й року, як було розпочато виробництво інсуліну в промислових об’ємах. У 1923 році Ф. Бантінгу і Дж. Маклеоду, в лабораторії якого було зроблено відкриття, була присуджена Нобелівська премія, яку вони поділили з Ч. Бестом і Дж. Колліпом, які також брали участь в роботі. Відкриття Фредеріка Бантінга і Чарльза Беста врятувало мільйони людських життів, і, хоча цукровий діабет і до цього дня невиліковний, завдяки інсуліну люди отримали можливість тримати цю хворобу під контролем.

шшшшшВООЗ вважає цукровий діабет неінфекційною пандемією, адже поширеність діабету за останні 20 років значно зростає. Всього у світі, за даними Міжнародної діабетичної федерації, хворіють 285 млн. осіб, до 2020 року прогнозується 350-380 млн. хворих, до 2030 року кількість людей з цукровим діабетом зросте до 435 млн. Майже кожна дванадцята людина може захворіти на ЦД. В Україні сьогодні на обліку зареєстровано в ендокринологів 1 млн. 300 тис. хворих на цукровий діабет, з них 181 тис. осіб вживають інсулін.

шшшшшДіабет – хронічна хвороба, яка виникає в тих випадках, коли підшлункова залоза не виробляє інсулін або коли організм неспроможний ефективно використати той інсулін, який вже вироблений. Інсулін це гормон, який регулює рівень цукру в крові. Гіперглікемія, тобто підвищений рівень цукру, розвивається як результат неконтрольованого діабету і з часом призводить до невиправних наслідків для багатьох систем організму, кровоносних судин. Існує ряд факторів, які призводять до появи цукрового діабету: спадковість; ожиріння; деякі хвороби, в результаті яких відбувається ураження бета-клітин підшлункової залози (панкреатит, рак підшлункової залози, захворювання інших залоз внутрішньої секреції); різноманітні вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, епідемічний гепатит і деякі інші захворювання, включаючи грип); стрес; вік (чим старша людина, тим більше є підстав побоюватися цукрового діабету). Комбінація факторів ризику підвищує небезпеку захворювання в кілька разів.

шшшшшТаким чином, всі люди, що входять до групи ризику, повинні бути пильні, перебувати на диспансерному спостереженні. Простим і доступним діагностичний методом є обов’язкове визначення цукру в крові, особливо особам з групи ризику (особи з надмірною масою тіла, артеріальною гіпертензією; цукровий діабет у близьких родичів; жінки, які народили дитину більше 4 кг). Необхідно також знати, що будь-які захворювання можуть сприяти порушенню вуглеводного обміну і розвитку цукрового діабету. Тому своєчасне і правильне лікування всіх захворювань також сприяє попередженню цукрового діабету. Особливо уважно слід ставитися до свого стану в період з листопада по березень, тому що більшість випадків захворювання на діабет припадає саме на цей період.

шшшшшЦього дня по всій країні пройдуть різноманітні заходи, де громадяни зможуть отримати консультації лікарів та перевірити свою кров на цукор з метою профілактики та раннього виявлення цукрового діабету.

ВИЗНАЧТЕ рівень глюкози у крові!

ЗРОБІТЬ перший крок до попередження розвитку та ускладнень цукрового діабету!

Категорія: Корисно знати | Переглядів: 536 | Додав: likarnya-3-cherkassy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar