[КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР ]
Головна » 2017 » Квітень » 6 » Всесвітній день здоров'я
10:26 AM
Всесвітній день здоров'я

Всесвітній день здоров'я

Всесвітній день здоров'я, який відзначається щороку 7 квітня, дає можливість звернути особливу увагу суспільства на будь-яку проблему в галузі охорони здоров'я, яка хвилює людей у всьому світі.

Темою кампанії з проведення Всесвітнього дня здоров'я 2017 року буде депресія.

  • здоров’я є найважливішим компонентом загального благополуччя, нормальної життєдіяльності і стійкості до потрясінь як окремих людей, так і цілих країн. Депресія - це захворювання, яке характеризується постійним станом зневіри і втратою інтересу до видів діяльності, які зазвичай приносять задоволення, а також нездатністю робити повсякденні справи, протягом, щонайменше, двох тижнів. Крім того, у людей, які страждають депресією, зазвичай присутні кілька з перерахованих нижче симптомів: нестача енергії, зниження апетиту, сонливість або безсоння, тривога, зниження концентрації, нерішучість, занепокоєння, почуття власної нікчемності, провини або відчаю, а також думки про заподіяння собі шкоди або самогубство.

Від депресії страждають люди різного віку, всіх категорій населення і в усіх країнах. Депресія заподіює психічні страждання, негативно відбивається на здатності людини виконувати навіть найпростіші повсякденні завдання і іноді може мати катастрофічні наслідки для взаємин людини з близькими і друзями, а також здатності людини заробляти собі на життя. У крайніх випадках депресія може привести до відчайдушного кроку. На сьогодні самогубство - це друга провідна причина смерті серед людей у віці 15-29 років. Однак, депресія піддається профілактиці і лікуванню.

У всьому світі заважають людям звертатися за медичною допомогою негативні стереотипи, пов'язані з психічними захворюваннями, включаючи і депресію. А тому обговорення цієї проблеми з членом сім'ї, другом або медпрацівником, в чималих групах людей, наприклад, в школі, на робочому місці і на соціальних заходах, у ЗМІ, блогах або соціальних мережах допоможе зруйнувати негативні стереотипи і підштовхнути все більше число людей до того, щоб нарешті звернутися до спеціаліста за порадою чи лікуванням.

Депресія може початися у кожного. Ризик депресії поглиблюється через бідність, безробіття, негативні життєві обставини, втрату близької людини чи розрив відносин, фізичні хвороби, залежність від алкоголю чи наркотиків, війни, стихійні лиха тощо. Тому кампанія націлена на кожну людину, незалежно від віку, статі чи соціального становища, хоч у Всесвітній організації охорони здоров'я вирішили з особливою увагою підійти до трьох категорій населення, порушених цією проблемою в набагато більшому ступені, ніж інші: молодь у віці 15-24 років, жінки дітородного віку (особливо молоді матері), а також люди похилого віку (старше 60 років років).

З перших моментів захворювання хворий на депресію потребує активної психологічної підтримки з боку оточення: медичного персоналу, рідних, членів сім’ї. Допомога необхідна не тільки хворим. Розвиток психічного розладу у одного з членів сім’ї порушує складні сімейні задачі: підтримку взаємовідносин, виховання дітей, виконання певних правил, забезпечення матеріального благополуччя. У родичів хворих на депресію може виникати тривожність, ворожнеча по відношенню до навколишнього світу, тілесна дисфункція зі скаргами переважно на порушення серцево-судинної діяльності. Тому родичам хворих необхідна сімейна психотерапія. Без цього порочне коло взаємовпливів може закінчитись сімейними драмами і психічними розладами у раніше здорових членів родини.

  • мета цієї пропагандистської кампанії зробити так, щоб якомога більше людей, які страждають на депресію, зверталися за спеціалізованою медичною допомогою і її отримували, а члени сімей, друзі, колеги змогли надати їм підтримку під час лікування та реабілітації.

 

Пам’ятайте: ніяке багатство, слава або високе становище

не замінить вам радісного відчуття здорового тіла.

Категорія: Корисно знати | Переглядів: 456 | Додав: DeanReed | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
avatar