[КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР ]
Головна » 2017 » Березень » 24 » 24 березня «Всесвітній день боротьби з туберкульозом».
1:57 PM
24 березня «Всесвітній день боротьби з туберкульозом».

24 березня «Всесвітній день боротьби з туберкульозом».

 

Однією з головних загроз для здоров’я людства серед інфекційних хвороб у сучасний період є туберкульоз. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) проголосила туберкульоз «глобальною небезпекою» і зазначила: якщо уряди країн не вважатимуть туберкульоз приоритетом своєї політики і не фінансуватимуть протитуберкульозні заходи, то хворобу не вдасться подолати. Починаючи з 1993 року 24 березня вважається «Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом».

За статистикою, щороку виявляють від 7 до 9 мільйонів хворих на туберкульоз, з яких помирає близько 3 мільйонів чоловік. Загальна кількість хворих у світі досягає 50 – 60 мільйонів, а це більше ніж населення України чи Франції. З 1995 року рівень захворюваності на туберкульоз збільшився майже удвічі і в 2005 році, коли реєстрували найвищий рівень цього показника, становив – 84,1 випадку на 100 тис. населення. У 2016 році в Україні на цю хворобу занедужало 23 тисячі 259 осіб, це 64 – щоденно.

 

Туберкульоз це інфекційне захворювання, яке викликається мікобактерією туберкульозу, яка довго зберігає свої властивості при висиханні, замерзанні та після обробки спиртом, кислотою чи лугом. У той же час бацила Коха гине від прямих сонячних променів, високих температур, від речовин, що містять хлор.

 

Упродовж всієї історії людства туберкульоз викликав тривогу у лікарів і філософів, жреців і вчених. Він є найпоширенішою у світі інфекційною хворобою, яка посідає перше місце за смертністю людей. Більше того, в останні роки туберкульоз в глобальному масштабі перейшов “у наступ”. На земній кулі нараховується понад 60 мільйонів хворих на цей недуг. Щорічно туберкульоз забирає 3 мільйонів людських життів, натомість реєструється 7-10 мільйонів нових випадків захворювання.

 

Яка ситуація в Україні?

Починаючи з 1990 року в нашій країні реєструється постійне зростання захворюваності на туберкульоз. Епідемію туберкульозу в Україні за критеріями Всесвітньої організації охорони здоров’я визнано з 1995 року. Останнім часом в Україні щороку діагностується до 20 тисяч нових хворих, серед них 3,5 тисячі дітей. Помирає від туберкульозу понад 7,5 тисяч людей. Значно збільшилася кількість випадків туберкульозного менінгоенцефаліту. Загальна кількість хворих на деструктивну форму туберкульозу (коли розпадаються легеневі тканини) вже досягла майже 140 тисяч осіб. Серед тих, хто вперше захворів на туберкульоз, багато алкоголіків, наркоманів, ВІЛ-інфікованих.

Сьогоднішня епідемія туберкульозу має свої особливості, відмінні від тих, що були 10 – 20 – 30 років тому. В Україні останні роки частіше реєструються випадки майже невиліковного туберкульозу, причиною якого є стійкість збудника хвороби до протитуберкульозних препаратів, які використовувались протягом багатьох років, а нових високоефективних - останні кілька десятиріч медичною та фармацевтичною наукою не синтезовано. Збудник туберкульозу, так звана «туберкульозна паличка» призвичаїлась до протитуберкульозних препаратів і не гине при їх вживанні. За оцінками Всесвітньою організацією охорони здоров'я в Україні стійку до медикаментів форму туберкульозу мають більше 25,0 % хворих з новими випадками і більше 60% хворих з повторними випадками туберкульозу. Ефективність лікування таких хворих є дуже низькою – менше 40%, а вартість лікування таких хворих для держави дуже високою – лікування одного хворого коштує біля 10 тисяч доларів.

 

Хто може захворіти на туберкульоз?

Туберкульозом може захворіти кожний, але деякі люди мають більш високий ризик виникнення захворюваності:

• ті, хто знаходиться у постійному контакті з хворим;

• найбільша захворюваність у ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД;

• алкоголіки, курці, наркомани;

• особи з послабленим імунітетом внаслідок неправильного харчування, незадовільними умовами життя, з хронічними захворюваннями;

• діти, а також люди похилого віку.

Хронічна стресова ситуація, в якій перебувають останні 3 роки жителі України, через військові дії, які відбуваються на Сході та Півдні нашої держави, міграція населення з тих областей, зниження життєвого рівня населення та інші негативні чинники теж не додають оптимізму в боротьбі з епідемією туберкульозу.

 

Як відбувається зараження туберкульозом?

Туберкульоз поширюється повітряно-крапельним шляхом. Коли у громадському транспорті хвора людина кашляє, хто знає скільки в цей час вона “випускає на волю” мікобактерій. Або коли бактеріоносій плює на тротуар, кидає недопалки, послиненими пальцями гортає бібліотечні книги. А на тих же сторінках мікобактерії житимуть ще три місяці, у піску і пилюці, на тротуарі – до півроку. Інший шлях зараження – контактний: предмети побуту хворої людини, при рукопотисканні, поцілунках, допалюванні чужих цигарок. Джерелом інфекції можуть бути свійські тварини. Хвора на туберкульоз людина може інфікувати свійських тварин.

 

Які найпоширеніші скарги, пов’язані з цим захворюванням?

• Стійкий кашель (більше трьох тижнів) з виділенням мокротиння.

Кровохаркання, задишка.

Підвищення температури тіла протягом 7 днів і більше.

Болі в грудній клітці.

Втрата апетиту, безпричинне схуднення та швидка втомлюваність, нездужання, слабкість.

Надмірне потовиділення, особливо вночі.

 

Що робити, якщо ви помітили подібні симптоми у себе чи своїх близьких? Якомога швидше зверніться у поліклініку до лікаря. Не займайтесь самолікуванням. Виявлення захворювання на ранній стадії збільшує шанси на повне одужання.

 

Чи можна вилікувати туберкульоз? Так! Сьогодні стали доступними дієві ліки, які сприяють швидкому одужанню та виліковують майже усіх пацієнтів. Лікування повинно тривати щонайменше 6 місяців. Особливу небезпеку для оточуючих становить відкрита форма туберкульозу легень. Чим швидше хворий розпочне лікування у стаціонарі, тим успішнішим воно буде проходити, з меншою небезпекою зараження членів сім’ї та оточуючих. Це головний принцип приборкання епідемії туберкульозу.

 

Профілактика туберкульозу

 

Перш за все - це раннє виявлення хворих. З цією метою у дітей та підлітків до 18 років проводиться проба Манту, а особам з 15 років і старшим – флюорографічне обстеження не рідше 1 разу на два роки. Рентгенофлюорографічне обстеження має проводитись усім особам, які звернулись до поліклініки з приводу різноманітних скарг, особливо якщо вони пов’язані з ураженням органів дихання. У сучасних умовах поширеним методом виявлення туберкульозу легень стає мікробіологічне дослідження харкотиння.

Велике значення має вакцинація проти туберкульозу. Серед вакцинованих дітей захворюваність знижується в 4 – 10 раз, а смертність – майже у 7 раз. У них туберкульоз, якщо і виникає, перебігає набагато легше.

Значну роль у попередженні туберкульозу серед здорових осіб, зокрема серед дітей і підлітків, відіграє хіміопрофілактика – вживання протитуберкульозних препаратів. Їх призначають у випадку позитивної реакції Манту, а також при контакті з хворим.

Для попередження інфікування через харчові продукти, не слід купувати молочні та м’ясні продукти, яйця у випадкових осіб. А саме головне потрібно відмовитись від шкідливих звичок – куріння, вживання алкоголю, наркотиків.

 

Пам’ятайте!

Здоровий спосіб життя, дотримання вимог гігієни,

загартування організму, повноцінне харчування,

а також турбота про зміцнення імунітету,

стануть запорукою здоров’я.

Категорія: Корисно знати | Переглядів: 354 | Додав: DeanReed | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar