[КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР ]
Головна » 2015 » Травень » 13 » 19 травня — Всесвітній день обізнаності з питань вірусних гепатитів
7:58 PM
19 травня — Всесвітній день обізнаності з питань вірусних гепатитів

Вірусні гепатити належать до соціально значущих інфекцій на рівні зі СНІДом і туберкульозом. Кожен 10-й у світі помирає від гепатиту. Від його наслідків вмирає за день більше людей, ніж за рік від СНІДу. За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я /ВООЗ/, гепатит - це запалення печінки, в більшості випадків викликається вірусною інфекцією.  Є різновиди вірусних гепатитів А, В, С, D, Е, F і т.д. За словами фахівців, поки визнання серйозності цієї проблеми на державному рівні не йде ні в яке порівняння з рівнем обізнаності про ВІЛ /СНІД незважаючи на те, що кількість інфікованих і рівень смертності у цих хвороб приблизно однаковий. 

По даними ВООЗ, вірусом гепатиту В інфіковано близько двох мільярдів чоловік у світі, а близько 350 млн. чоловік мають хронічну інфекцію. За оцінками, 600 тис. людей щорічно вмирає від гострої або хронічної форми гепатиту В. Близько 25% дорослих людей, хронічно інфікованих в дитинстві, пізніше вмирають від раку або цирозу печінки, що розвиваються в результаті хронічної інфекції. 

    За науковими підрахунками, в Україні дійсна кількість захворювань на гострий гепатит В у 5-6 разів перевищує дані офіційної статистики: на 1 зареєстровану форму гепатиту В припадає 5–6 безжовтяничних, а кількість носіїв вірусу гепатиту В перевищує 1 млн. осіб.

Згідно статистичних даних в Черкаській області станом на 01.04.2015р. перебуває на диспансерному обліку 228 хворих на хронічний вірусний гепатит В, 1096 хворих на хронічний вірусний гепатит С,  2 834 носії НВs Ag, та 3199  носіїв anti HCV. В м.Черкаси перебуває на диспансерному обліку 124 хворих на хронічний вірусний гепатит В, 587 хворих на хронічний вірусний гепатит С,  773 носії НВs Ag, та 1502  носії anti HCV.

Гепатити А і Е, як правило, викликають забруднені харчові продукти і вода. Вірусний гепатит А належить до кишкових інфекцій. Ним можна захворіти, не вимивши рук, вживаючи заражену воду і продукти, контактуючи із хворим. Хвороба вражає частіше осіб дитячого і молодого віку, перебіг її відносно легкий, вона не переходить у хронічну форму, закінчується видужанням. Головний симптом — жовтяниця, що дозволяє легко встановити діагноз. Проте на 1 жовтяничну форму приходиться 5–7 безжовтяничних, які зазвичай лишаються нерозпізнаними. Діагноз встановлюється при біохімічному дослідженні крові та даних епідеміологічного анамнезу. Симптоми захворювання схожі на грип: температура 38–39°С протягом 1–3 днів, головний біль, слабкість, біль у м’язах, озноб, сонливість, зниження апетиту, гіркота в роті, нудота, блювання, важкість у правому підребер’ї, а потім розвивається жовтяниця. Сеча має колір пива чи завареного чаю, кал знебарвлюється. Жовтяниця рідко триває понад 4–6 тижнів.

Для захисту від гепатиту А необхідно дотримуватися правил особистої гігієни, термічної обробки води та їжі. Існує вакцина, яка надійно захищає від інфекції. Щеплення рекомендовані дітям, які перебувають у закритих навчальних закладах, іншим контингентам підвищеного ризику.

Гепатити В, C і D  на відміну від вірусних гепатитів А і Е, становлять більш вагому проблему. Шляхи їх передачі подібні до СНІДу — через кров, статевим шляхом і вертикально — від матері до плода. Через кров вірус передається у 1000 разів легше, ніж СНІД. Можна заразитися внаслідок переливання донорської крові. Мають значення такі маніпуляції, як забір крові, різноманітні ін’єкції, ендоскопічні маніпуляції, хірургічні втручання тощо. Крім медичних, мають значення всі інші маніпуляції, що проводяться з порушенням цілісності шкіри чи слизових оболонок — татуаж, пірсинг, манікюр і педикюр, гоління загальними лезами, споживання наркотичних речовин ін’єкційним шляхом.

Гепатити В і С схильні до хронізації з розвитком хронічного гепатиту, цирозу і раку печінки. Тому проблемою є саме хронічні форми, які певний період ніяк себе не проявляють, а коли клініка розгортається, можливості лікування різко зменшуються. Відповідно постає завдання раннього виявлення інфекції, що дозволяє призначити специфічне лікування, яке запобігає розвитку цирозу і раку печінки. Часто пацієнти задають питання ЧИ ЛІКУЄТЬСЯ ГЕПАТИТ С ? Медики всього світу говорять ЛІКУЄТЬСЯ і чим швидше тим успішніше. На період до 2016 року передбачена закупівля медикаментів для лікування хворих на хронічні вірусні гепатити на виконання Постанови КМ України від 29.04.2013 № 637 «Про затвердження Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики, лікування та профілактики вірусних гепатитів на період до 2016 року». Лікування дає шанс зупинити хворобу, попередити розвиток цирозу і гепатокарциноми та  покращити якість життя пацієнта.

Необхідно пам’ятати: вірус гепатиту А при кип’ятінні гине через 5 хвилин, при кімнатній температурі без води живе 1 тиждень, у воді  3–10 міс. Віруси гепатитів В і С значно стійкіші та можуть тривалий час зберігатися при кімнатній температурі,  у замороженому стані.

 З метою запобігання захворюванню на гепатит А та В проводяться профілактичні щеплення. Основний метод профілактики гепатиту В - вакцинація дорослих та дітей з першого дня життя. Ця вакцина може вводитися у вигляді трьох або чотирьох окремих доз в рамках існуючих графіків регулярної імунізації. Після проведення повної серії вакцин більш ніж у 95% немовлят, дітей і молодих людей з'являється захисний рівень антитіл. 



Лікар-методист  КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР      І.О. Рудень

Категорія: Корисно знати | Переглядів: 434 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0