[КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР ]
Головна » 2015 » Травень » 13 » 17 травня – День пам’яті померлих від СНІДу
7:59 PM
17 травня – День пам’яті померлих від СНІДу

За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я кожну третю неділю травня проводиться День пам’яті померлих від СНІДу. Вперше цей день був відзначений ще в 1983 році в Сан-Франциско США. На той момент у світі було зареєстровано лише кілька тисяч випадків захворювання на цю страшну хворобу і про неї практично нічого не було відомо. Організаторами проведення акції пам’яті померлих від СНІДу стали люди, яких особисто торкнулася ця трагедія, що пережили біль втрати рідних і друзів. 

В 2015 році День пам’яті померлих від СНІДу припадає на 17 травня. Мета «Дня пам’яті померлих від СНІДу» є привернення уваги населення до цієї проблеми, профілактики цього захворювання, а також привернення уваги влади до соціального захисту ВІЛ-інфікованих. 

Статистика померлих від СНІДу в світі катастрофічна. Від СНІДу померло людей вже більше, ніж було вбито у Другій світовій війні в цілому. ВІЛ є однією з основних інфекційних причин смерті в світі - за останні три десятиліття він забрав понад 25 мільйонів людських життів. Основною причиною летальних результатів, пов'язаних із ВІЛ-інфекцією, є туберкульоз.

За період з 1987 року по 1 квітня 2015 року в області офіційно зареєстровано 6 119 ВІЛ-інфікованих осіб, захворіли на СНІД – 1 118 осіб. Померли від СНІДу 904 особи, у т. ч. 16 дітей. 85% ВІЛ-інфікованих – особи репродуктивного та працездатного віку (25-49 років). 

У м. Черкаси мешкають 1340 хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД, що становить 43% від усіх хворих даної категорії, які проживають на території області. Поширеність ВІЛ-інфекції по місту 472,6 на 100 тис. нас. (по області – 211,6 на 100 тис. нас.), поширеність СНІДу по місту 146,4 на 100 тис. нас. (по області – 59,0 на 100 тис. нас.).Станом на 01.04.2015р.  на диспансерному обліку перебуває 880 (65,8 % від зареєстрованих в КЗ «ОЦПБС»ЧОР) ВІЛ-інфікованих (в т.ч. 67 дітей), з них в стадії СНІД 168 осіб (в т.ч. 7 дітей). В групі активного диспансерного нагляду 234 (26,6%) ВІЛ-інфікованих осіб, в стадії СНІД 66 (39,3%).

ВІЛ давно перестав бути хворобою «групи ризику». Сьогодні соціальний статус, вік і зовнішність людини не можуть свідчити про наявність або відсутність у неї ВІЛ. 

Ключову роль у боротьбі з ВІЛ грає своєчасна діагностика цього захворювання.  Кабінети «Довіра» створені в КНП «Перша Черкаська міська поліклініка» Черкаської міської ради та КНП «Третя Черкаська міська поліклініка» ЧМР, в інших  поліклініках диспансерний нагляд за ВІЛ-інфікованими та хворими на СНІД здійснюється лікарями-інфекціоністами кабінетів інфекційних захворювань (КІЗів). Стаціонарна допомога ВІЛ-інфікованим та хворим на СНІД надається на базі КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР.

Захист від інфікування полягає в помірному виборі близьких знайомств, відмову від наркотиків і дотриманні принципів здорового способу життя та моральних норм. У той же час позитивний діагноз на ВІЛ не є перешкодою для продовження відносин з колегами, друзями, сусідами, так як ВІЛ практично не передається при побутовому спілкуванні. Для профілактики побутового зараження ВІЛ важливо дотримуватися правил особистої гігієни, наприклад, завжди використовувати тільки особисту зубну щітку і бритву.

У День пам’яті померлих від СНІДу згадують людей, які померли, висловлюють надію на те, що вірус все-таки буде подолано, а також виявляють солідарність з тими, хто сьогодні живе з ВІЛ. В цей день проводяться панахиди, ходи зі свічками, теле- та радіопрограми, просвітницькі акції, благодійні концерти, художні виставки, присвячені проблемам СНІДу.

Єдиним реальним заходом, за допомогою якого людство має можливість боротися зі СНІДом, є зміна поведінки людини на більш обережну щодо можливості інфікування ВІЛ. Необхідно перетворити знання про інфікування ВІЛ на усвідомлені та впевнені дії щодо недопущення інфікування.



Доки люди не зрозуміють, ЦЕ СТОСУЄТЬСЯ КОЖНОГО, – боротьба зі СНІДом не дасть відчутних результатів.

Категорія: Корисно знати | Переглядів: 632 | Додав: Admin | Рейтинг: 2.0/2
Всього коментарів: 0